RSS

Wednesday, November 2, 2011

Jangan Jatuh Cinta

Rentetan dari perkongsian pengalaman ketika di sekolah yg aku lawati bulan lepas, salah satu topik yang keluar ialah masalah couple dalam kalangan pelajar sekolah. Allah., ampunn..aku paling tidak suka menjawab persoalan sedemikian rupa. Aku tidak punya pengalaman couple di sekolah, rumit juga ingin memberikan pendapat. Aku pernah tulis sentuh pasal couple ni di sini dulu. Just sentuh surface je. Okla, aku takmau membebel panjang2 sebab aku memang tak reti nk bagi komen pasal bab ni. Just satu je pendirian aku, Jangan Jatuh Cinta Pada yang Tidak Sepatutnya. Pesanan bukan pada adik2 di sekolah sahaja, juga buat sahabat2 semua, juga peringatan buat diri ini.

Kawan,

Suatu ketika mungkin kita pernah jatuh hati

Memendam rasa, atau suka pada seseorang yang kita kagumi

Namun,

Banyak sekali yang salah mengekspresikan cinta

Hingga ia terpedaya dengan cintanya

Sahabatku,

Marilah kita alihkan energy cinta kita

Bukan untuk melihat

Bukan hanya untuk memikirkan

Bahawa dirinyalah yang terbaik bagi kita

Namun untuk mempersiapkan

Sehingga jika suatu saat kelak

Allah telah berikan pada kita

Satu yang tepat untuk diri kita

Kita akan komitmen dengan dirinya

Sahabatku,

Para pecinta sejati

Bukanlah ia yang mengumbar-umbar pesona cintanya

Namun para pecinta sejati

Adalah ia yang siap untuk komitmen

Memberikan cintanya

Hanya untuk yang halal bagi dirinya

Saudaraku,

Mari, kita bangun cinta,

Hingga cinta kekal sampai Syurga




Jangan Jatuh Cinta

Jangan Jatuh Cinta Tapi Bangun Cinta
(Maidany)


Di sini pernah ada rasa simpati
Di sini pernah ada rasa menggagumi
Rasa ingin memiliki
Memasukkanmu ke dalam hati ini
Menjadi penghuni...

Mencoba berlindung di balik fitrahnya hati
Untuk mencari pembenaran diri...
Namun ternyata semua hanya permainan nafsu
Untuk memburu cinta yang semu
Aku Tertipu...

Tuhanku berikanku cinta yang Kau titipkan
Bukan cinta yang pernah kutanam 2 x

Aku ingin rasa cinta ini
Masih menjadi cinta perawan
Cinta yang hanya aku berikan
Saat ijab qabul telah tertunaikan 2 x

Tuhanku berikanku cinta yang Kau titipkan
Bukan cinta yang pernah kutanam 5 x

4 comments:

FatiHa Ismail said...

Assalamualaikum kak zarina. Kenal sy lg x? Alaaa adik fatiha tuuu, rakan sepejabat ms LI dulu...hehe...

Akak sihat? kat mane skrg kak? usm lg eh?

Sifrulmind said...

Wslm..
Yer adik Fatiha, mana bleh lupa, penat carik x jumpa2 cik adik sorang ni. Huhu..

Alhamdulillah, sihat. Kat USM lg, ngaji x abih lagi. Huhu..
Further study ek skg ni?

raihana said...

hurmm..
well said...psl cinta,mcm2 hal blh jadi..
knp dlu org ckp cinta time skolah namenye cinta monyet ek??

Sifrulmind said...

Kena tanya kat org yg cipta peribahasa tu la kalau nk tau. Huhu..
Tak pun, kena kaji tabiat monyet pasni. Hehe..

Actually dulu ada cikgu btau asbab camna cinta monyet tu dikaitkan dgn monyet, tp dh lupa...