RSS

Wednesday, November 5, 2008

Dalam Sibuk2 Exam ni...(Masih dlm mode exam)

Dalam kesesakan orang ramai, setelah usainya perang Uhud, kelihatan seorang wanita dari kaum Ansar, mencari-cari sesuatu. Dengan perasaan ingin tahu dan khuatir, dia bertanya, "Bagaimanakah keadaan Rasulullah s.a.w?? Bagaimanakah keadaan Rasulullah??". Datang seseorang, menyatakan, "Hai saudaraku, ayahmu telah syahid di dalam peperangan ini,". Wanita itu menjawab, " Innalillahi wainnailaihiraji'un. Wahai saudaraku, bagaimanakah keadaan Rasulullah?". Dia bertanya lagi, dengan tidak sabar.

Datang seorang pemuda, "Hai saudaraku, suamimu telah syahid di dalam peperangan ini. Begitu juga anak lelakimu dan saudara lelakimu,". Dengan rasa cemas, dia bertanya lagi, "Wahai saudaraku, bagaimanakah keadaan Rasulullah? Bagaimanakah keadaan Rasulullah?"

Akhirnya dia dikhabarkan bahawa Baginda Rasulullah selamat dan sihat. Namun wanita ini masih tidak puas hati. Dia terus mendesak agar dapat melihat wajah Rasulullah sendiri. Alhamdulillah, akhirnya dia berjaya melihat wajah Rasulullah sendiri, dan ia sesungguhnya amat menyejukkan matanya dan hatinya. Selepas itu dia berkata,

"Wahai Pesuruh Allah, setiap sengsara telah dipermudahkan dan setiap kebimbangan telah terhindar, kerana berkat memandang wajahmu. Dikau lebih berharga kepadaku dari ibu bapaku. Kesedihan tentang kematian ahli keluargaku telah hilang apabila saya melihat tuan masih hidup"

Subhanallah. Begitu cintanya wanita itu kepada Rasulullah. Nak compare dengan diri kita?? Jauh panggang dari oven. Tak tau masak kat macammana. Hebat kononnya menghayati lagu Hijjaz, Dia Kekasih Allah,

"....Meluahkan rasa cinta membara, di dalam pujian ucapan selawat, tanda penghargaan seorang umat......."

tapi apa yang kita buat?? Baru diuji dgn kesibukan exam, bape ramai yang berselawat kpd Rasulullah?? (Dalam solat tu, cite lain..). Bape ramai yang ingat pesan2 Rasulullah? Bape orang yang ingat larangan Rasulullah? Owh, ade rupenye. Bila bace2 buku, tak ingat2 plak. Baru nak baca selawat. Bila nk jawab exam, x ingat plak apa yg dibaca. Time tu baru nk ingat nk berselawat. Huhu..Bukan bermaksud memperlekehkan perkara yang baik, tapi di situ sahajakah pengertian selawat yang kita faham?

".....Selagi upaya kuturuti ajarannya, apa terdaya kuamalkan sunnahnya......".

Betul ke kita camni?? Kadang2 berupaya pun buat2 lupa, berdaya pun buat2 lemah, inikan pulak bila tak terdaya dan tak berupaya. Huhu...

"Allahummasolli 'ala sayyidina Muhammad..."

Solat subuh lewat akibat tidur lewat (study konon2nya..), lewatkan solat coz study banyak tak abis lagi, skip baca Al-Quran sbb takut masa study kurang, tak amik tau keadaan saudara2 yang lain coz sibuk duk discuss pe soklan exam masuk sok, tak amik tau keadaan sekitar sebab sume tu tak masuk dalam exam, tak ... , tak... dan tak lagi. Huh..banyak lagi rupenya. Tak larat nak tulis.

"Allahummasolli 'ala sayyidina Muhammad..."

Hanya perlu kata2, yang lahir dari hati yg luhur dan ikhlas, sbg tanda rasa cinta kita, rasa hormat kita kepada Baginda. Tenaga yang digunakan? Kudrat yang diperlukan? Terlalu sedikit jika dibandingkan dgn tenaga dan keupayaan yang Allah kurniakan. Terlalu kedekutkah kita??

"Allahummasolli 'ala sayyidina Muhammad..."

Pelbagai jenis ucapan2 selawat. Selawat An-Nariyah/Tafrijiyah, selawat Fatih, selawat syafaat, selawat Munjiyat, dan banyak lagi. Namun, yang paling ringkas, hanya bbrp detik shj jika dilafazkan,

"Allahummasolli 'ala sayyidina Muhammad..."

Tahukah kalian, para Malaikat akan berselawat pula ke atas pembaca selawat, dan Allah akan menurunkan rahmat-Nya ke atasnya? MasyaAllah, rahmat-Nya terlalu luas.

"Siapa yang berselawat untukku satu kali, Allah akan berikan rahmat kepadanya 10 kali.."
(Riwayat Muslim)

"Allahummasolli 'ala sayyidina Muhammad..."

Tidak mahukah kita menjadi orang yang paling dekat dengan Rasulullah di hari kiamat kelak? Kerna Rasulullah pernah bersabda;

"Orang yang paling dekat padaku di hari kiamat ialah orang yang paling banyak mengucapkan selawat kepadaku."
(Riwayat Tarmizi)

Marilah kita basahkan bibir kita dengan zikrullah, lembutkan lidah kita dengan selawat kepada Baginda, lunakkan hati kita dengan sentiasa mengingati bahawa hidup kita di dunia ini bukan untuk selama-lamanya. Dalam memenuhi tuntutan dunia, jangan lupa pada tuntutan2 yang lebih pasti, yang telah dijanjikan oleh-NYA. Subhanallah walhamdulillah walaailaahaillallah wastaghfirullahal'azim.

** Sekadar peringatan bersama, terutama kepada diri ini, yg selalu terlupa hakikat dirinya, bahawa dia adalah seorang hamba kepada Tuan yang Satu. Astaghfirullah....


Dia Kekasih Allah
(Hijjaz)

Malu rasanya menyatakan cinta
Kepada dia kekasih Allah
Kerana dia insan mulia
Sedangkan diriku insan biasa

Kupujuk jua hati dan jiwa
Meluahkan rasa cinta membara
Di dalam pujian ucapan selawat
Tanda penghargaan seorang umat

Selagi upaya kuturuti ajarannya
Apa terdaya kuamalkan sunnahnya
Moga di dunia mendapat berkat
Di akhirat sana beroleh syafaat

Kerana peribadinya aku terpesona
Kerna budinya aku jatuh cinta
Rinduku padanya tiada terkata
Nantikanlah daku di taman syurga

Ya Rasul, kurindu padamu
Ya Rasulullah, syafaatkan daku

Sesungguhnya apa yang kudambakan
Adalah cinta Allah yang Esa
Kerana cinta kepada Rasulullah
Bererti cinta kepada Allah


"Sesungguhnya Allah dan Malaikat-Nya berselawat atas Nabi. Hai orang-orang yang beriman, berselawatlah kepadanya dan berilah salam sengan sesungguhnya.."
(Al-Ahzab:56)

** {Assalamu'alaika ayyuhan Nabi => Semoga keselamatan kepadamu wahai Nabi } Contoh memberi salam dgn penuh penghormatan dalam ayat di atas. Allahua'lam0 comments: