RSS

Tuesday, August 12, 2008

Sumber Kekuatan...

"Eh, sorang amik course kimia, sorang mekatronik, sorang polimer, yg lain course bahan, duk bilik lain2, camna korang leh kenal?" Haha..soklan yang biasa orang tanya bila kami bersama, yang tidak kenal siapa kami. Siapa kami? Kami pun kadang2 susah nak terangkan. Hehe..tapi itulah ahli usrahku, sejak dari tahun 1. Muslimat G5 walaupun ada 6 orang semuanya. Satu hubungan yang terjalin bukan hanya kerana gerak-kerja semata-mata, tetapi lahir dari satu matlamat yg sama, dgn niat dan tekad yang sama, insyaAllah.
Mmmm...Kenapa aku tiba2 timbulkan soal ni? Ntahla, maybe just nk kongsi je kot =). Sbb dalam kekalutan dan kesibukan minggu sudah, aku ter'perasan' satu perkara. Maybe just perasaan je but after aku review balik, de something di sebaliknya. Haha..suspen la plk, padahal xde pape sgt pun. Hehe...
Maybe orang anggap aku reka cerita, tapi itulah hakikat. Dalam keadaan aku rasa lemah, penat, takde kekuatan nak teruskan apa yg aku buat, aku suka tgok gambar. Haha..cm pelik tp itulah hakikat. Dan antara gambar2 yang aku selalu belek ialah gambar 'mereka', gambar kami berenam. Bila aku tgok gambar2 tu secara tak langsung kekuatan utk teruskn apa yg aku mulakan, meresap balik dalam diri. Ahh..walaupun tidak berjumpa, tiada kata2 semangat dr depa, tp seolah-olah ada suara yg mengatakan, "Adakah kamu berasa lemah, sedangkan sahabat2mu meneruskan perjuangan dengan semangat dan komitmen? Adakah dgn mudah berputus asa sedangkan shbt2mu mengorbankan masanya untuk orang lain? Adakah .......". Secara tak langsung, kekuatan utk buat kerja datang balik. Woha...

Ada orang kata
Aku hanya beretorik dalam berbicara tentang manisnya ukhwah
Berada dalam mimpi yang panjang
Haha..biarkan mereka!!!
Kerana mereka tidak pernah merasainya, mungkin..
Pernahkah kalian mendengar
Mimpi merupakan sumber motivasi yang paling berkesan??
Oleh itu,
Tidak salah untuk bermimpi
Kerna dari mimpi akan hadir kesungguhan
utk merealisasikan mimpi tersebut.

"Alaa..tipulah. Aku tau, korang time baik, baikla. Time bergaduh, tak ingat dunia," "Memang ar kalu kami bergaduh tak ingat dunia, tapi ingat akhirat. Kui3..." Hoho..dialog selingan, bila adik aku ckp pasal benda ni. Mmmm...Bergaduh (lebih kepada perang dingin), kecik hati, makan hati tu perkara biasa dalam bersahabat. Asam garam hidup berumahtangga. Eh, silap. Asam garam hidup bersahabat. Benda-benda ni yg akan menguatkan lagi ikatan ukhwah tu. Tak percaya? Cubalah bergaduh dgn sahabat anda. Haha..xde2. Ntah pape punya saranan. Otak tak stabil lg ni. Huhuhu...Oklah, sbnrnya mmg takkan selamanya kita akan sentiasa 'sebulu' dgn shbt2 kita ni (dh namanya pun manusia yg pelbagai perangai.) tp terpulang kepada kita utk 'menyikat' perbezaan tersebut supaya tersusun rapi, walaupun berbeza jenis. Jika tak boleh nk 'merapikan' sikatan tu sendiri, tak salah untuk meminta bantuan orang lain utk 'meyikatnya', asalkan hasil sikatan tu akan mendatangkan hasil yg baik. Jangan guna sikat yang tak cukup sifat or tak sesuai, mmg xde maknanya. Bertambah kusut adalah.
Oleh itu, hargai sahabat2 di sekeliling kalian, kerana mereka bisa mendatangkan kekuatan kepada diri kalian, jika kalian tahu bagaimana caranya.

P/S: Lama dh tak wat usrah. Jom wt usrah. Ketua G5 jadik naqibah, leh?? Hehehe....

2 comments:

ifahsmiler said...

Ketua G5??
kenapa mcm terasa jerk diri ni ek ble dgr perkataan tu???
knape yerk??? pk3...hehe..
eh??? kite wt kat surau mujahideen la yerk...
pas maghrib.. hari ikut jadual yg dah siap
kui3...
sape x dtg kite suh die blanje mkn
haaa... de org tu nak wt BBQ..
nyam3... sape yg cdang bleh bg usrah skali time tu
" arahan dr---> ketua G5"
haha...

Sifrulmind said...

Cess..Ketua G5 guna kuasa veto. Ini tidak adil!! Haha...xpe2. Ketua G5 balik sabtu malam, kami wt ahad ptg. Haha..xde rezekila nmpknya. Hehehe...