RSS

Monday, March 8, 2010

Laparnyaa....

Satu pagi, aku terasa amat lapar. Bahana tidak bersarapan pagi (ada sarapan petang ke??). Pagi itu terpaksa bergegas ke sekolah kerana perlu menyiapkan beberapa kerja yang tertangguh semalam. Seusai menyiapkan kerja2 itu, barulah terasa perut terasa lapar yang amat sangat. Di atas meja aku hanya ada sebotol asam, yang selalu dimakan buat penghilang kantuk (tapi jarang berkesan. Huhu..). Jika ingin makan, perlu bergerak ke cafe. Perasaan malas menjelma. Jam baru menunjukkan jam 10pg. Masih terlalu awal utk makan tengahari. Utk melupakan rasa lapar, aku menjelajah alam maya, mencari sesuatu utk dibaca. SubhanAllah, laman pertama yang aku lawati bercerita tentang lapar. Aku terus tertarik utk membacanya. Namun, sebaik sahja aku selesai membacanya, selera untuk aku makan terus tertutup. Mengapa? Di sini aku kongsikan serba sedikit beberapa pengisian yang aku baca.


Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:

“Perangilah hawa nafsumu dengan lapar dan haus, kerana sesungguhnya pahala dalam hal itu adalah seperti pahala berperang di jalan Allah.Dan sesungguhnya tiada sebuah amalan yang lebih dicintai Allah daripada lapar dan haus,”

Ibnu Abbas berkata:Nabi s.a.w bersabda:

“Tidak dapat masuk ke dalam kerajaan langit orang yang memenuhi perutnya.”


Pernah ditanyakan kepada Rasulullah s.a.w, “Ya Rasulullah, siapakah manusia yang lebih utama?”. Nabi s.a.w bersabda :

“Orang yang sedikit makannya dan tawanya, dan menerima dengan apa yang dapat menutup auratnya.”


Sabda Nabi s.a.w lagi :

“Pemimpin segala amal adalah lapar,sedang menghinakan nafsu adalah pakaian bulu.”


Abu Said Al Khudri berkata, Nabi s.a.w pernah bersabda :

“Pakailah makanlah dan minumlah dalam ukuran setengah perut kerana sesungguhnya ia adalah satu bahagian dari kenabian.”


Berkata Al Hassan : Nabi s.a.w bersabda :

“Berfikir adalah setengah dari ibadah, dan sedikit makan itulah ibadah.”


Berkata Al Hassan lagi, Nabi s.a.w bersabda :

“Orang yang lebih utama dari kamu di sisi Allah dalam kedudukannya pada hari kiamat adalah yang lebih panjang dari kamu dalam laparnya, dan lebih panjang berfikirnya mengenai Allah. Sedang orang yang lebih dibenci dari kamu di sisi Allah pada hari kiamat adalah setiap orang yang banyak tidur dan banyak makan.”


Dalam sebuah hadis disebut bahawa Nabi s.a.w sering kali lapar bukan kerana terpaksa ertinya dengan sengaja melakukan lapar itu.Dan Nabi s.a.w bersabda :

“Sesungguhnya Allah membanggakan kepada malaikat dengan adanya orang yang sedikit makan dan minumnya di dunia Allah berfirman:”lihatlah hambaku.Aku mengujinya dengan makanan dan minuman, lalu dia bersabar dan meninggalkan keduanya.Saksikanlah hai malaikat-malaikatku, tidaklah sesuap makanan yang ditinggalkannya kecuali aku akan menggantikantikannya untuk hamba itu dengan ketinggian di syurga.”


Nabi s.a.w bersabda lagi:

“Janganlah kamu membuat mati hati-hati ini dengan banyakkanya makanan dan minuman,kerana sesungguhnya hati itu seperti tanaman, dia akan mati apabila terlalu banyak air yang mengairinya.”


Nabi s.a.w bersabda :

“Tidaklah anak cucu Adam memenuhi tempat yang lebih buruk daripada memenuhi perutnya sendiri.Cukuplah bagi anak cucu Adam beberapa suapan yang dapat menegakkan tulang punggungnya, maka sepertiga untuk makanannya,sepertiga untuk meminumnya dan sepertiga lagi untuk nafsunya.”


Di dalam hadis Usamah bin Zaid dan hadis Abu Hurairah yang panjang.Nabi menyebut keutamaan lapar baginda s.a.w bersabda :

"Sesungguhnya orang yang lebih dekat dengan Allah pada hari kiamat adalah orang yang panjang lapar,haus dan susahnya ketika di dunia.Mereka orang yang sangat dimuliakan Allah dan orang-orang yang bertaqwa.Mereka yang apabila hadir tidak dikenal dan apabila pergi tidak dirasa kehilangan, tetapi semua permukaan bumi mengenal mereka dan malaikat-malaikat langit mengerumuni mereka.Manusia-manusia bersenang dengan dunia tetapi tidak bersenang dengan taat kepada Allah.


Manusia-manusia memakai hamparan yang empuk dan mereka memakai hamparan dahi lutut.Manusia-manusia mengiya-iyakan perilaku dan akhlak para Nabi dan mereka memeliharanya.Mereka akan ditangisi oleh bumi apabila bumi kehilanagan mereka, dan Tuhan yang Maha Perkasa akan murka pada setiap negeri yang disana tidak terdapat seorangpun dari mereka.Mereka tidak meyerbu pada duniawi saperti seekor anjing pada bangkai binatang.Mereka hanya makan makanan yang dapat mempertahankan nyawa sahaja,dan berpakai pakaian usang,mereka kumal dan lusuh.


Manusia-manusia yang melihatnya menyangka bahawa mereka terserang penyakit,tetapi mereka tidak diserang penyakit.D isebut -sebut bahawa mereka orang yang telah terganggu saraf maka hilanglah akal mereka dan tidaklah hilang akal mereka. Tetapi sekelompak manusia yang memandang dengan hati tentang Allah yang telah menghilangkan dunia dari mereka. Jadi mereka menurut pandangan ahli duniawi orang yang berjalan tanpa akal, tetapi mereka berakal dikala hilang akal-akal manusia mereka mendapat kemuliaan di akhirat.


Hai Usamah, apabila engkau melihat mereka pada sebuah negeri, maka ketahuilah bahawa mereka adalah jaminan keamanan bagi penghuni negeri itu. Dan Allah tidak akan menyiksa sesuatu kaum yang mereka berada di dalamnya. Bumi bergembira kerana mereka ada Tuhan Yang Maha Perkasa redha terhadap mereka.


Ambilah mereka sebagai saudara untuk dirimu, semoga engkau akan selamat kerana mereka. Dan jika engkau mampu agar maut menghampirimu, sedangkan perutmu lapar dan jantungmu haus, maka kerjakanlah itu kerana sesungguhnya dengan begitu engkau akan menemukan kemuliaan kedudukan tempat bersama Nabi, malaikat-malaikat bergembira menyambut kedatangan rohmu dan Allah Yang Maha Perkasa memberi rahmat stas engkau."


Al Hassan meriwayatkan dari Abu Hurairah bahawa sesungguhnya Nabi s.a.w bersabda:


"Pakaian bulu,sesingkatlah dan makanlah dalam ukuran setengah perut maka kamu akan masuk ke dalam kerajaan langit."


Nabi Isa a.s berkata.

"Wahai sahabat Hawari, laparkanlah perutmu, telanjangkanlah(dari kemewahan) tubuhmu agar hatimu dapat melihat Allah.


Dalam hadis mursal disebut :

"sesungguhnya syaitan benar-benar berjalan pada anak cucu adam dalam jalan-jalan darah, maka sempitkanlah jalan-jalannya dengan lapar dan haus."."Sesungguhnya makan dalam keadaan kenyang menyebabkan penyakit kusta."


Nabi s.a.w bersabda :

Orang mukmin makan dalam sebuah perut, sedangkan orang munafik makan dalam tujuh buah perut."Ertinya dia makan tujuh kali ganda dari apa yang harus dimakan oleh orang mukmin atau keinginan nafsu tujuh kali ganda daripada orang mukmin. Disebut kata perut kiasan dari keinginan hawa nafsu, kerana keinginan hawa nafsu itulah yang menghadapi dan mengambilnya saperti perut mengambilnya, bukan maksud benar-benar bilangan perut orang munafik lebih banyak dari orang mukmin."


Al Hassan meriwayatkan dar Aisyah r.a bahawa dia berkata ,aku pernah dengar Nabi s.a.w berkata:
"Biasakanlah mengetuk pintu syurga, tentu akan dibuka untukmu."Aku bertanya:"Bagaimana kami dapat membiasan mengetuk pintu syurga?"

Beliau bersabda"Dengan lapar dan haus."


Diriwayatkan bahawa sesungguhnya Abu Juhaifah bersendawa dihadapan Nabi s.a.w maka bersabdalah beliau kepadanya:
"Batasilah sendawamu, kerana sesungguhnya yang lebih panjang dari manusia ini dalam kelaparannya di hari kiamat adalah mereka yang lebih banyak kenyangnya di dunia."


Aisyah r.a berkata "Sesungguhnya Nabi s.a.w tidak pernah kenyang sama sekali, bahkan kadang-kadang akau menangis kerana rasa sayang setelah melihat lapar yang menimpanya. Lalu aku menyusap perutnya dengan tanganku dan aku berkata."Jiwaku sebagai tebusan untukmu, hendaklah engkau mengambil dari dunia ini kadar yang dapat menguatkanmu dan menghalangmu dari kelaparan."


Abu Hurairah berkata:

"Belum pernah Nabi s.a.w membuat keluarganya kenyang dalam tiga hari berturut-turut dengan roti gandum sehingga beliau berpisah dengan dunia ini."


Nabi s.a.w bersabda lagi:

"Sesungguhnya pemilik lapar di dunia, merekalah pemilik kenyang di akhirat.Dan sesungguhnya yang lebih dibenci Allah di antara manusia ini adalah orang-orang yang kenyang lagi penuh perutnya.Tidaklah seorang hamba meninggalkan makanan yang diingininya kecuali itu merupakan sebuah darjat keyinggian baginya disyurga."



Astaghfirullah...

Dalam kehidupan kita seharian, kita sering dilambakkan dengan pelbagai jenis nikmat makanan. Tak payah fikir jauh, kalau pegi pasar malam tu, boleh tengok pelbgai juadah yang macam menarik utk dimakan. Kalau pegi pasar malam dalam keadaan lapar, boleh habis satu pasar malam tu diborong. Huhu..tapi bila kita ingat balik kisah Rasulullah, kisah sahabat2, rasa malu menjelma dalam diri. Rasulullah sering berada dalam keadaan lapar. Kadang2 sampai terpaksa solat duduk lantaran kelaparan (seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah). Berbeza sekali dengan kita, sedangkan siapalah kita ni. Dalam sehari, paling kurang pun makan 2-3 kali. Kalu puasa pun, still dapat makan time sahur dan buka puasa. Sedangkan Rasulullah pernah berpuasa selama 3 hari dan hanya bersahur dan berbuka dengan air kosong sahja. Aku ni yang baru tak makan sarapan pun macam dah agak tak waras. Camnalah kalu aku tak makan 3 ari???



0 comments: