RSS

Thursday, October 13, 2011

Konvokesyen..(Ok, bukan aku yg konvo..)

Alhamdulillah, setelah hampir 3 bulan blog ditinggalkan, harini aku jengah blog ni sekejap, di celah ‘kesibukan’ kerja2 lab kekononnya. Minggu ini agak sibuk, selepas menghabiskan hampir seminggu cuti, berulang-alik utara dan selatan. Pagi Isnin di utara, ptg di Shah Alam, Selasa drive balik ke Johor, Rabu drive ke Kedah, Khamis drive ulang-alik ke Kedah-Perlis, Jumaat drive balik Johor, Ahad drive ke Shah Alam dan akhirnya selamat tiba di Parit Buntar dgn keretapi pada awal pagi Isnin. Pagi Isnin berkejar ke opis, menyelesaikan kerja2 tertangguh. Petangnya pula berkejar membuat report2 utk geran projek. Isnin malam, tertidur kepenatan tidak sedarkan diri, sekitar jam 10mlm. Terjaga tengah malam, diri dah siap berselimut dan toto terbentang di sebelah, siap dengan bantal. Ohh..terima kasih kepada housemate yang siapkan toto tersebut, walaupun slalu kena buli. Haha..

Ok, aku ke Kedah menghadiri konvokesyen adik aku di UUM. Yes, aku tidak berapa gemar ke majlis konvokesyen sbb kena tunggu lama. Time konvo aku dulu pun mula2 aku cadang x nak pegi, tapi disebabkan bila aku balik kg, tengok mak ayah aku dah semangat nk pegi, aku tukar keputusan. Sebenarnya aku kesian kat mak ayah aku kena tunggu lama dalam dewan,penat dalam perjalanan dari selatan ke utara, semata2 nk tengok aku naik, amik skrol, dan turun pentas. Tapi itulah, kegembiraan ibu bapa apabila melihat sendiri anak-anaknya mengecap sedikit kejayaan, begitu bermakna bagi mereka.

Itu baru kejayaan di dunia. Boleh bayangkan, apa perasaan mak ayah kita jika kita berjaya mengecap ‘kejayaan’, meraih ‘skrol’, dengan keputusan yang baik di SANA nanti? Allah..ketika itu, sudah tentu kegembiraan itu berkali-kali ganda kerana ‘kejayaan’ kita itu akan memberi kebaikan dan manfaat kepada ibu bapa kita. Anak2 yang soleh/ah adalah salah satu bekalan utk kita menghadapi kehidupan di SANA nanti. Kejayaan tu plak akan menerima ganjaran yang abadi, yang Allah nyatakan di dalam firmannya, sesuatu yang belum pernah dilihat oleh mata, belum pernah didengar oleh telinga dan belum pernah terlintas di hati manusia. SubhanAllah...begitu hebat ganjaran.

Sebagai anak, takkan cukup bagi kita utk memberikan kejayaan yang bersifat sementara sahaja kepada ibu bapa kita. Seboleh2nya, sudah tentu kita mahukan yg terbaik buat ibu bapa kita di dunia dan di akhirat. Oleh itu, bagi sahabat diluar sana yang tentunya bergelar anak kepada sepasang ibu bapa, berbaktilah kepada ibu bapa kalian dengan sebaiknya. Bagi yang masih punya ibu dan ayah di dunia ini, hargailah mereka. Bagi yang sudah pergi meninggalkan kita, kirimlah doa2 kalian buat mereka

Menjadi anak yg soleh/ah, ianya sukar. Sedikit terguris hati ibu bapa, tanpa sempat kita memohon maaf dari mereka, azab bakal menanti kita. Apalagi bila bertembungnya redha ibu bapa dan syariat Allah. Dalam mencari solusi bagi kedua-duanya, menegakkan syariatullah dan pada masa yang sama tidak mengguris hati ibu bapa, ibarat menarik rambut dari tepung. Tentunya kesabaran dan strategi yang baik diperlukan, di samping ilmu yang sesungguhnya amat membantu dalam merungkai masalah tersebut. Ya, sukar, ianya memang sukar dan payah. Namun jika bibir dan hati sentiasa berkata sukar dan payah tanpa ada usaha utk menyelesaikan masalah tersebut, ianya akan terus menjadi sesuatu yang mustahil untuk diselesaikan! Berusaha dan letakkan sepenuhya pergantungan kepada Allah. Biarlah ia mengambil masa yang lama, asalkan kita berbuat sesuatu utk menyelesaikannya. InsyaAllah, tiada sesuatu yang mustahil di sisi Allah.

Ok, semakin lama semakin melalut. Stop sekejap di sini. Len kali sambung lagi, insyaAllah. sebagai penutup, buat sahabat2 semua, marilah kita hayati lagu di bawah ni. Aku paste lirik jek. walaupun dalam nasyid tu kata adik2, org2 tua pon patut amik iktibar juga. Nasihat itu utk semua. Hehe..Dan walaupun kat situ tulis "lagu yg abang dendangkan..", yg kakak2, makcik2 pon bleh nyanyikan utk adik2/anak2/anak2 menakan. Tukarlah lirik sendiri. Huhu...


Nasihat Buat Adik
(Nazrey Johani)

Wahai adikku sayang
Dengarkanlah lagu ini
Yang sedang abang dendangkan
Moga menjadi nasihat untukmu

Di dalam kau meniti
Kehidupan ini
Yang penuh
Dengan pancaroba

Wahai adikku sayang
Patuhlah pada ibu ayahmu
Hormatilah gurumu
Janganlah melukai hati mereka

Kerana restu mereka
Penentu kejayaanmu
Di waktu kau mengejar
Cita-citamu
*

Bersopan-santunlah berbudi bahasalah
Kepada semua
Jujur dan amanah jangan berdusta
Apa saja dilakukan
Berhati-hatilah jika memilih
Siapa sahabatmu

Jagalah pergaulanmu
Jagalah maruah dirimu
Agar kau selamat
Dari godaan dunia

*Ulang*

Belajar bersungguh sepenuh hati
Agar kejayaan milikmu
Tabahkan hatimu menghadapi
Semua cabaran

Bersifat pemurah tolong-menolong
Pada yang memerlukan
Jangan sesekali melupakan perintah-Nya
Agar kau selamat dunia akhirat (2X)